Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΞΥΛΙΝΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ !

Η Ομορφοκκλησιά είναι ένα γραφικό χωριουδάκι νότια της Καστοριάς, κοντά στο Αργος Ορεστικό, αμφιθεατρικά χτισμένη. Πήρε τα’ όνομά της από τον πολύ όμορφο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Εκτός από τις θαυμάσιες τοιχογραφίες – μεταξύ των οποίων και εξαιρετικά αγιογραφικά έργα των μοναχών Βαρλαάμ και Ιωασάφ - το ναό κοσμεί ένα μοναδικό ολόσωμο ξύλινο ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου, με ύψος κοντά στα 3 μέτρα!
agios_georgios.jpg

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου της Ομορφοκκλησίας, ο οποίος αποτελούσε το καθολικό μοναστηριακού συγκροτήματος, αποτελεί πόλο μεγάλης τουριστικής έλξης ένεκα της μοναδικής στο είδος της, ξύλινης, με βαθύ ανάγλυφο, γλυπτής εικόνας του Αγ. Γεωργίου που υπάρχει στο ναό.
 Η υπέρθυρη κτητορική επιγραφή του αναφέρει έτος 1286/87 που οι Άρχοντες Νετζάδες «Ανδρόνικος, Νικηφόρος και Ιωάννης» ανέλαβαν τα έξοδα της ανοικοδόμησης στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγου Το 1684 μαζί με τh Μονή Τσούκας Καστοριάς είχε ενταχθεί στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Έχει ανακηρυχθεί, μαζί με την κοντινή μονή Παμμέγιστων Ταξιαρχών Τσούκας, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1924.
george.jpg
 Σύμφωνα με ένα τοπικό θρύλο, μια ομάδα ρωμαιοκαθολικών καλογριών μετέφερε το ανάγλυφο του Αγίου από την Κωνσταντινούπολη προς τη Δύση μ’ ένα φορείο. Καθώς περνούσαν έξω από τον ναό, το φορείο ανεξήγητα σταμάτησε να κινείται παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι μοναχές για το κινήσουν. Ετσι θεώρησαν ότι ήταν επιθυμία του Αγίου να μείνει η ανάγλυφη εικόνα στο ναό της Ομορφοκκλησιάς και όχι να μεταφερθεί στη Δύση. Σύμφωνα, όμως, με τους ερευνητές είναι πολύ πιθανό κάποιος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης να θέλησε να δωρίσει στους καλογέρους του Μοναστηριού τη ανάγλυφη εικόνα.
agios_georgios-dc6478f1fa9789f985aa481eb75ec969.jpg
* Εκατοντάδες πιστοί απ’ όλο το ν. Καστοριάς και ευρύτερα της Μακεδονίας, αλλά κι’ άλλα μέρη της Ελλάδας, συρρέουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής για να τιμήσουν τον Αϊ – Γιώργη της Ομορφοκκλησιάς και να ζητήσουν τη χάρη του. Πολλοί μάλιστα προσκυνώντας την ανάγλυφη εικόνα πιέζουν με το δάχτυλό τους ένα κέρμα στο σώμα του Αγίου κάνοντας μια ευχή, η οποία όπως λέει η παράδοση, πραγματοποιείται αν κολλήσει το κέρμα στο σώμα του Αγίου. Και του χρόνου!

Δημοσίευμα στην εφημ. ¨Ελευθερία" (www.eleftheria.gr) Λάρισας (Σάββατο, 25.04.2009, σελ. 9), και στο ιστολόγιο του χωριού: http://omorfokklisia-kastorias.blogspot.com/
φωτογραφίες από εδώ   

7 σχόλια:

 1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΕΡ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΡΙΑ ΣΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη.

   «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον, τον μόνον ευλογητόν των πατέρων Θεόν και υπερένδοξον».
   Αυτώ η δόξα και το κράτος και η δύναμις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν

   Συγχαρητήρια για το μπλογκ. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Η εικόνα με τους 57 Άγιους Γιώργηδες βρίσκεται σε κάποια Εκκλησία ή κάποια Μονή; Μπορώ να την βρω σε κάποιο μαγαζί με εκκλησιαστικά είδη ή κάπου άλλου. Με ενδιαφέρει πολύ να αγοράσω μερικές.

   Διαγραφή
 3. Χριστός Ανέστη.

  «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον, τον μόνον ευλογητόν των πατέρων Θεόν και υπερένδοξον».
  Αυτώ η δόξα και το κράτος και η δύναμις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

  Συγχαρητήρια Πάτερ για το σημαντικό έργο αυτού του μπλογκ.

  Να ρωτήσω κάτι. Από που είναι η εικόνα των 57 Αγίων Γεωργίων. Υπάρχει σε κάποια Εκκλησία ή Μονή; Μπορώ να τη βρω σε κάποιο κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη ή κάπου αλλού; Με ενδιαφέρει πάρα πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !!
  ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ.ΜΙΛΙΤΣΗ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. https://www.google.com/maps/views/view/108697112300870475982/gphoto/6032238924390293314
  Μπορείτε να περιηγηθείτε εσωτερικά και εξωτερικά του ναού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή