Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε αγροτική τοποθεσία στο Βατόλακκο Χανίων συναντάμε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Όπως διηγούνται οι κάτοικοι της περιοχής ο ναός αυτός έχει ιστορία που ξεκινά από πολύ παλιά, ίσως και από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Υπήρξε, λένε, καθολικό μικρής μονής που λειτουργούσε στο σημείο και μάλιστα σώζονται ακόμα κάποια ερείπια από τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού.

25 Μαΐου 1941 – Αξιωματικός μπαίνει στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στό χωριό Bατόλακκο Κυδωνίας όπου τελείται λειτουργία και με το γερμανικό πολυβόλο mp 40 ρίχνει μία ριπή στην εικόνα του Αγίου φωνάζοντας αυτοί περιμένετε να σας σώσουν; Αποτέλεσμα τα βλήματα του πολύ δυνατού πολυβόλου να σταματήσουν στην πρόσοψη της εικόνας μόλις 2 εκατοστών πάχους ξύλου. Ο αξιωματικός άναυδος για αυτό το θαύμα μέχρι τα τέλη της ζωής του κατόπιν του πολέμου επισκεπτόταν τη χάρη του Αγίου !

Βέβαια ο ναός έχει υποστεί στην πορεία των ετών τόσες ανθρώπινες επεμβάσεις που έχει χάσει τα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην ακριβή χρονολόγηση του.

Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει, πάνω στο σύγχρονο, λιτό, ξύλινο τέμπλο, μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου που πυροβολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές την περίοδο της Κατοχής, στις 25 Μαίου 1941 για την ακρίβεια, και μάλιστα φέρει στην κάτω πλευρά της τα σημάδια από τις σφαίρες.

Οι κάτοικοι του Βατόλακκου έλαβαν μέρος σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής οι Γερμανοί πολιόρκησαν το χωριό και συνέλαβαν τους κατοίκους, την 1η Αυγούστου 1941. Μεταξύ αυτών ήταν γυναικόπαιδα καθώς και ανάπηροι. Στον ποταμό Κερίτη του Αλικιανού εξετέλεσαν 20 χωριανούς. Οι νέοι, επειδή ήξεραν ότι ήταν ύποπτοι και φοβόντουσαν τα αντίποινα των Γερμανών έμεναν τα βράδια στα βουνό. Οι ναζί σκότωσαν σποραδικά άλλους επτά. Στο χωριό στήθηκε ηρώο στη μνήμη των πεσόντων σε όλους τους πολέμους με έξοδα της κοινότητας.

Οι Γερμανοί στρατιώτες πυροβόλησαν εκτός από την εικόνα κι ένα δέντρο, τον κορμό του οποίου βλέπουμε στην αυλή της εκκλησίας καθώς τα κλαδιά του σήμερα έχει κοπεί.


Λίγο πιο πάνω η τοπική παράδοση θέλει να λειτούργησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας κρυφό σχολείο όπου μάθαιναν γράμματα τα παιδιά κοντινού χωριού του οποίου σήμερα τα ίχνη έχουν χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου