Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος με εξοπλισμό αξιωματικού του Βυζαντινού στρατού.Ο άγιος εκτός από το κοντάρι του το οποίο το κρατά με το δεξί χέρι, στο αριστερό του χέρι κρατά ανάστροφα και μέσα στην θήκη ένα μακρύ σπαθί δύο χεριών. Πάνω από το χιτώνα μπλε χρώματος φέρει παραδοσιακή Βυζαντινή πανοπλία με πλακίδια ( πιθανών δερμάτινα ή επιχρυσωμένα μεταλλικά πλακίδια ). Τα χέρια του και οι μηροί του προστατεύονται από την ίδια θωράκιση. Τα πόδια του προστατεύονται από ποδοψελα ( περικνημίδες ) πλακών.
Η περιοχή του άνω θώρακα έχει επί πλέον θωράκιση. Πάνω από την πανοπλία ο Άγιος Γεώργιος έχει ταμπαρο / χλαμύδα ( Αγγλικά : tabard ) και φυσικά μπέρτα η οποία είναι δεμένη στην αριστερή πλευρά όπως συνηθίζεται από τους πολεμιστές.
Η αγιογραφία του Αγίου μας δίνει εικόνα για το πώς ήταν οι Βυζαντινοί πολεμιστές του 14ου μΧ αιώνα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μίξη εξοπλισμού ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον δυτικό.
Η αγιογραφία βρίσκεται στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Staro Nagoricimo των Σκοπίων. 
Κτίστηκε όταν η περιοχή ανήκε στην Αυτοκρατορία της Σερβίας ενώ οι αγιογραφίες ζωγραφίστηκαν από διάσημους Έλληνες αγιογράφους ,τους αδελφούς Μιχαήλ και Ευγένιο Αστραπα από την Θεσσαλονίκη. Τα αδέλφια μετέφεραν την Παλαιολόγεια Βυζαντινή τέχνη στην επικράτεια της Σερβίας, έτσι μπορούμε να πούμε σχεδόν σίγουρα όρο οι Έλληνες αγιογράφοι απεικόνισαν στη μορφή του Αγίου Γεωργίου έναν Έλληνα αξιωματικό της Αυτοκρατορίας.

Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο Χρήστο Χατζηλια για το φωτογραφικό υλικό
Κείμενο του Γεώργιου Ε. Γεωργά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου