Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ας αφήσουμε το μεγάλο Γεωργό, όπως γεώργησε τον άγιο Γεώργιο, να γεωργήση και τη ψυχή μας


του Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη


Ο άγιος Γεώργιος απετέλεσε και αποτελεί για τον εαυτό του και για μας εκείνο πού λέγει το όνομα του: Γεωργός, «Θεού γεώργιον», ονομάζει τους χριστιανούς ο απόστολος Παύλος (Α’ Κορ. 3,9). Και ο άγιος Γεώργιος υπήρξε εκλεκτό γεώργιο του θεού. Η αγνή νεανική του ψυχή υπήρξε χωράφι εκλεκτό, πού έπεσε και καρποφόρησε ο σπόρος του λόγου του Θεού, ο σπόρος των εντολών του Θεού.Και υστέρα από γεώργιο έγινε γεωργός. Από χωράφι έγινε σποριάς. Από δέκτης έγινε πομπός.
 Ευλογημένος σπόρος είναι η μαρτυρία του, η ομολογία του. Τρισευλογημένος σπόρος είναι το αίμα του. 
Το αίμα των μαρτύρων είναι η ωραιότερη σπορά κάτω στη γη. Λέγει το κοντάκιο της εορτής: «Γεωργηθείς υπό Θεού ανεδείχθης της ευσέβειας γεωργός τιμιώτατος, των αρετών τα δράγματα συλλέξας σεαυτού».
Λόγος και αίμα! Ιδού οι δύο σπόροι, πού έχει ανάγκη το χωράφι της ψυχής μας, το χωράφι της κοινωνίας. Χερσώθηκε το χωράφι της ψυχής μας. Και μόνο χερσώθηκε; Γέμισε από τα αγκάθια των παθών. Χερσώθηκε το χωράφι της κοινωνίας. Και μόνο χερσώθηκε; Όλοι οι φθόροι σπόροι με όλα τα σύγχρονα μέσα σπέρνονται. Και τώρα θερίζουμε τους καρπούς της σποράς της αθεΐας και διαφθοράς. Και είναι πικροί: Ατιμίες, μίση, εγκλήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, πόλεμοι.Αγαπητοί!  Ας αφήσουμε το μεγάλο Γεωργό, όπως γεώργησε τον άγιο Γεώργιο, να γεωργήση και τη ψυχή μας και τη κοινωνία μας. Να σπείρη το λόγο του· το σπόρο της Αναστάσεως του. Ν’ ανθήσουν τα λουλούδια της αρετής. Να ζήσουμε την αιωνία άνοιξη της Αναστάσεως.
 :http://www.zoiforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου