Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στη Νεράϊδα Φθιώτιδας

Τo Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένο στο όρος Όρθυς πιο ψηλά από το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου κοντά στο χωριό Νεράϊδα. Το πότε ακριβώς είναι κτισμένο δεν μας είναι γνωστό. Από μια επιγραφή πληροφορούμεθα ότι κτίσθηκε και ιστορήθηκε ηγουμενεύοντος Παρθενίου ιερομονάχου και Ανανίου ιερομονάχου, επισκοπεύοντος κυρίου Ανθίμου, δι΄ εξόδων Ιωάννου, Δημητρίου, Νικολάου, το έτος 1753.Το καθολικό απο αρχιτεκτονικής απόψεως, είναι αγιορείτικου τύπου, τρίκογχος, μέ τρούλλους στόν κυρίως ναό και στον νάρθηκα. Έχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον άγιο Ανδρέα Κρήτης, το οποίο κτίσθηκε και αυτό κατά το 1753 όπως μαρτυρεί η επιγραφή:
" Ανηγέρθη ουτος ο θειος 
οικος του εν Αγίοις Πατρός ημων Ανδρέου
Κρήτης του Ιεροσολυμίτου διά εξόδων του εντιμότατου κυρίου Δημητρίου υιού του Χατζηοικονόμου εκ χώρας Γούρας και Ηγουμενεύοντος Παρθενίου Ιερομονάχου ΑΨΝΓ (1753).
Ναός και παρεκκλήσιο είναι αγιογραφημένοι.Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και καλής τέχνης.Το 1996 η Μονή ανακαινίστηκε εκ βάθρων και σήμερα λειτουργεί ως Ανδρώα Μονή.Με την Φροντίδα των Ηγουμένων και των Πατέρων κτίστηκαν κελλιά, αρχονταρίκι και κωδωνοστάσιο και άλλοι χώροι.Το Μοναστήρι από μακρυά μοιάζει σαν Βυζαντινό Κάστρο.Φυλάσσονται τίμια λείψανα πολλών Αγίων.Εορτάζει την 23η Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου