Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού

 Ο Άγιος Γεώργιος είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Ανήκει στην Μητροπολιτική περιοχή Αθηνών - Πειραιώς.Είναι το λευκό ασβεστωμένο παρεκκλήσι που διακρίνεται από μακριά στην κορυφή του Λυκαβηττού. Χρονολογείται στο 1870 και είναι μονόκλιτος ναός, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με τρούλο. Λέγεται πως κατά την αρχαιότητα, στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο ναός του Ακραίου Δία. 
     Στις απεικονίσεις των περιηγητών (π.χ. του Laborde του 1672) φαίνεται ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε από παλιά κάποιος ναός. Επίσης, χάρη σε δύο επιγραφές που βρέθηκαν γνωρίζουμε ότι αρχικά εκεί ήταν το «κοιμητήριο Αναστασίου Χαρκέως και Ευ. Ωράντας» καθώς και «Κοιμητήριον διαφέρον». Όταν ο πρώτος ναός ερειπώθηκε, κτίστηκε πάνω στα ίδια θεμέλια νέος ναός, μονόκλιτος, βασιλικού ρυθμού, για τον Άγιο Γεώργιο. Στο δάπεδο υπάρχει επιγραφή που αναδεικνύει ότι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθιερώθηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών Βενέδικτο (1782-1785). Αργότερα ο ναός επεκτάθηκε με την πρόσθεση δύο παρεκκλησίων, του Προφήτη Ηλία και Αγίου Κωνσταντίνου. Το κωδωνοστάσιο είναι δώρο της Βασίλισσας Όλγας.
     Στο χώρο έξω από το παρεκκλήσι, θα μείνετε άφωνοι από τη θέα της πόλης, του υπαίθριου αμφιθεάτρου, της Ακροπόλεως και των βουνών που περικλείουν την Αθήνα.
    Εδώ σας παραθέτουμε φωτογραφίες του:

Το παρεκκλήσι του Άι Γιώργη την Νύχτα.

Το παρεκκλήσι του Άι Γιώργη την μέρα.

Το παρεκκλήσι του Άι Γιώργη από την πίσω μεριά του.

Το κωδωνοστάσιο του Αγίου Γεωργίου ,δώρο της βασίλισσας Όλγας. 

Το παρεκκλήσι του Άι Γιώργη από άλλη πλευρά.

Ο τρούλος του Αγίου Γεωργίου. 

Νυχτερινή άποψη του λόφου,όπου στην κορυφή του
διακρίνεται ο Άγιος Γεώργιος.

Άγιος Γεώργιος

3 σχόλια:

  1. Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΚΑΒΗΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 17:30 ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19:15 ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟΥ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΚΑΒΗΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικης στο κέντρο της Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή