Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΚ ΤΣΟΥΡΧΛΙΟΥ

Η ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΚ ΤΣΟΥΡΧΛΙΟΥ
 Σε λίγες μέρες ( 17 Ιανουαρίου) τιμάται η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εκ Τσουρχλίου καταγόμενου και εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντος. 
 Για όσους δεν γνωρίζουν ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε γιατί αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του, έπειτα από καταγγελία κάποιου χότζα το 1838. Τόσο σκληρά ήταν εκείνα τα χρόνια για τους χριστιανούς, που κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους κάθε στιγμή λόγω της πίστης τους. 
Σήμερα θεωρούμε πάρα πολλά πράγματα αυτονόητα. Αναλογιζόμενοι εκείνα τα σκληρά χρόνια μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα ότι η μόνη παρηγοριά των χριστιανών ήταν η προστασία που προσέφεραν εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εκείνους του χαλεπούς καιρούς ολοκληρωνόταν η εν λόγω Μονή. Και πράγματι η Μονή Ταξιαρχών και οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ ήταν αυτοί που προστάτευσαν το χωριό και όλη την γύρω περιοχή.Αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν ακόμη και σήμερα οι γηραιότεροι μέσα από διάφορες αφηγήσεις και θαύματα.Ο Ταξιάρχης άλλωστε παρέμεινε αμιγές χριστιανικό χωριό.
Ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος, αφού βασανίστηκε απάνθρωπα, απαγχονίστηκε στις 17 Ιανουαρίου 1838. Μετά το μαρτύριο και την ταφή του Αγίου Γεωργίου ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη των Ιωαννίνων. Η πρώτη του εικόνα φιλοτεχνήθηκε 13 μέρες μετά το μαρτύριο του.Παρουσιάζει τον Άγιο Φουστανελά.
ageorgios 1st
Η πρώτη φορητή εικόνα του Αγίου η οποία έγινε στις 30/01/1838 μ.Χ. 13 ημέρες μετά το μαρτύριο του «Δια χειρός Ζήκου Χιοναδίτου” και με έξοδα του ιερομόναχου Χρύσανθου Λαϊνά.

 Έκτοτε πλήθος εικόνων φιλοτεχνήθηκαν είτε φορητές είτε σε Ναούς και Μοναστήρια.Μία τέτοια αγιογραφία του Νεομάρτυρα βρίσκεται και στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στον Ταξιάρχη Γρεβενών και συγκεκριμένα στον νάρθηκα. Η εικόνα του φιλοτεχνήθηκε λίγα χρόνια αργότερα το 1848 . Δυστυχώς σήμερα η Μονή παραμένει κλειστή για τους πιστούς, ενω περιμένει καρτερικά να αργήσουν οι εργασίες διάσωσης της. Επομένως είναι αδύνατον να θαυμάσουμε την πραγματικά θαυμάσια ολόσωμη αγιογραφία του νεομάρτυρα που σε αντίθεση με άλλες απεικονίσεις τον παρουσιάζει γενειοφόρο.
 Αναλογιζόμενοι το μαρτύριο του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ας δώσουμε προσοχή στο ότι ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός επιβίωσαν χάρη στην διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς άυλης και υλικής. Ας αναλογιστούμε το παράδειγμά του και ας προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε.
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΤΩΡΑ!
Κλωνάρας Θεόδωρος

1 σχόλιο: