Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Άγιος Γεώργιος ο Βαλσαμίτης - Αμοργός

Σχετική εικόνα
Κινούμενοι νοτιοανατολικά απο την Χώρα , με κατεύθυνση την Κάτω Μεριά και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων προβάλει στο δεξί μας χέρι η μονή του Αγίου Γεωργίου του Bαλσαμίτη. Πρόκειται για Μετόχι της Χοζοβιώτισσας .
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γεωργιος βαλσαμιτης
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός, τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βα­σιλική του 16ου αι., χτισμένη πάνω στις βάσεις παλαιότερων βυζαντινών ναών. Ενδεικτική είναι η παρουσία ψηλότερων τόξων (βυζαντινών) μετα­ξύ των κλιτών που εναλλάσσονται με χαμηλότερα (περιόδου Τουρκοκρα­τίας). Τοιχογραφίες του 17ου αι. κο­σμούν τους πεσσούς του Ιερού Βήμα­τος και τους τοίχους του κουβουκλίου του αγιάσματος.
Η αρχική προέλευση του ναού -είναι- πιθανότατα παλαιοχριστιανική βασι­λική.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γεωργιος βαλσαμιτης
Εδώ και λίγα χρόνια φιλοξενεί μια μοναχή πού θα χαρεί να σας ξεναγήσει στον χώρο. Οι φημισμένες πηγές του Bαλσαμίτη έχουν μετατρέψει το τοπίο σε μια μικρή ‘όαση’ ενώ σε κοντινή απόσταση, πάνω σε ύψωμα, συναντάμε τα ερείπια ενετικού πύργου.
Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γεωργιος βαλσαμιτης
Στην περιοχή φυτρώνει ο βάρσαμος ή αγριοδυόσμος (mentha longifolia), υδροχαρές αρωματικό και φαρμα­κευτικό φυτό με αντισηπτική δράση. Απ’ αυτόν πήρε το προσωνύμιο του ο τιμώμενος Άγιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου