Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ο Άη Γιώργης στο Ακραίφνιο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Εύβοιας, συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Docfest), με μια σειρά δράσεων που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Σταύρο Ιωάννου και οι οποίες περιλαμβάνουν προβολή ταινίας, ομιλία και περίπατο.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα από τις 13 έως και τις 16 Νοεμβρίου

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, από τις 11:14 έως τις 11:39, θα προβληθεί στο θέατρο Παπαδημητρίου ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ο Άη Γιώργης στο Ακραίφνιο», που δημιουργήθηκε από την Κινηματογραφική Ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η ταινία αφορά στις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου στη Βοιωτία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο εικονογραφικό και στιλιστικό ενδιαφέρον, όπως οι δύο μορφές αγγέλων που χρονολογούνται την περίοδο ανέγερσής της τον 14ο αι. και η εξαιρετική μορφή του Προφήτη Ηλία, που φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα από εξέχοντες ζωγράφους πιθανότατα με καταγωγή από τη Θήβα.



Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένη στη θέση του Αρχαίου Ναού του Διονύσου. Τούτο προκύπτει από πλήθος επιγραφών χαραγμένων σε λίθους που έχουν χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό στην κατασκευή του κτιρίου. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα Βοιωτικά στην εποχή του (μέχρι το174-175μ.Χ) εξακολουθούσε να υπάρχει στη θέση αυτή ο παλαιός ναός του Διονύσου και το λατρευτικό του άγαλμα.

Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους σταυροφόρους της 4ης σταυροφορίας (1204 μ.Χ.) και το μοίρασμα του Βυζαντίου στα κράτη που συμμετείχαν αρχίζει η περίοδος της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, που διαρκεί μέχρι τις αρχές του 14ον μ.Χ. αιώνα, οπότε τη θέση τους παίρνουν οι Καταλανοί. Η φοβερή σύγκρουση των δύο αντιπάλων γίνεται η αφορμή να χτισθεί στη θέση του αρχαίου ναού ένας καινούργιος χριστιανικός ναός. Πρόκειται για τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ακραίφνιο.

Κατά την διάρκεια μάχης που έγινε μεταξύ Φράγκων και Καταλανών στην περιοχή της Κωπαϊδας στις 15-3-1311, ο συνετός αφέντης του Ακραιφνίου, ο Φράγκος Ιππότης Αντώνιος Ντε Φλάμα έκανε τάμα στον Αϊ Γιώργη αν γλίτωνε να του χτίσει εκκλησία. Έτσι σαν εκπλήρωση του τάματος έχτισε στο Ακραίφνιο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η επιγραφή που βρέθηκε και διασώζεται μέχρι σήμερα πάνω από τον άμβωνα (με αρκετά ορθογραφικά λάθη) λέει τα εξής:

(“Ανηγέρθη ο θύος και πάνσεπτος ναός του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου δηά συνεργείας και πόθου πολλού του θεοσεβεστάτου καβαλάρη μισέρ Αντώνη Ντε Φλάμα. Ο δε τέλος ήλιφεν πολλών μαρτύρων όδε τέλος εύρεν ηστωρής(ε) αυτής παρά Γερμανού ιερομονάχου κε καθηγουμένου κε Νικοδήμου ιερομονάχου το τον αυτάδελφον τους ανακενήσαντα των οίκον τούτον: “ετ.στωθ.ινδ Θ’”) .

Το “ετ.στωθ.ινδ Θ”: σημαίνει έτος 6819 ινδικτιώνος ενάτη, που αντιστοιχεί στον ένατο μήνα του 1311 μ.Χ . Δηλαδή έξι μήνες μετά τη φονική μάχη της Κωπαΐδας ο Αντώνιος Ντε Φλάμα πραγματοποίησε το τάμα του.

Το πρώτο οικοδόμημα, δηλ. ο κυρίως ναός, είχε μήκος 9,90μ. και αργότερα προστέθηκε ο νάρθηκας μήκους 3,5μ. Μέχρι εδώ η εκκλησία εμφανίζεται σαν ενιαίο οικοδόμημα. Έξι αιώνες αργότερα, (μεταξύ 1880- 1900μ.Χ ) επειδή προφανώς η χωρητικότητα του παλαιού ναού ήταν μικρή και δεν εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων αυτής της εποχής προστέθηκε μεγάλος εξωνάρθηκας μήκους 7μ. του ιδίου πλάτους με το αρχαίο κτίσμα χωρίς όμως να αλλοιωθεί το παλαιό. Δηλαδή οι δύο χώροι επικοινωνούσαν από την είσοδο της παλαιάς εκκλησίας. Την ίδια εποχή φαίνεται ότι χτίστηκαν και οι αντιρήδες που σώζονται στον βόρειο τοίχο του παλαιού κτίσματος.
http://www.akraifnia.gr/?page_id=348



Κτισμένη πάνω σε άνδηρο λόφου, όπου σώζονται τα ερείπια αρχαίας ακρόπολης (με πρώτη οικοδομική φάση τον 4ο αι. π.Χ. και δεύτερη τα ελληνιστικά χρόνια), η εκκλησία καταλαμβάνει τη θέση αρχαίου ναού, πιθανόν του Διονύσου, ενώ για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πολλοί λαξευμένοι λίθοι από αρχαίες κατασκευές. Περιλαμβάνει τρεις οικοδομικές φάσεις, με τον κυρίως ναό να χρονολογείται στο 1311, τον νάρθηκα πιθανόν σε μια εποχή κοντά στην ανέγερσή του και τον εξωνάρθηκα στα τέλη 19ου αι. Αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν επίσης τη δεκαετία του '60.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει από τις 13:00 έως τις 14:00 στο Ξενοδοχείο Παλίρροια, αίθουσα «Κλεοπάτρα», ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας Παρής Καλαμαρά με θέμα «Έργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία», που αφορά στην επανένταξη των μνημείων στη ζωή της πόλης, κατόπιν αποκατάστασής τους από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι Σταύρος Ιωάννου, διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα και Ντίνος Πολίτης, αρχαιολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής.

Τέλος, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί «Ένας περίπατος στα μνημεία της μεσαιωνικής Χαλκίδας», με σημείο συνάντησης την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και ώρες εκκίνησης 11:00, 11:30, 12:00.

www.newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου