Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Άγιος Γεώργιος - Η αρχαιότερη εκκλησία του Περιστερίου καταρρέει

https://youtu.be/oxdPI229x2k


Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην οδό Λυσία και Οικονομίδου είναι η αρχαιότερη εκκλησία του Περιστερίου και έχει χαρακτηριστεί Μεσαιωνικό Μνημείο. Πρόκειται πέρα από θρησκευτικό μνημείο και πολιτιστικό λόγω της παλαιότητας του.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι καταχωρημένος, όπως και άλλοι ναοί, στο έργο του καθηγητή και ακαδημαϊκού Α. Ορλάνδου για τα «Μεσαιωνικά μνημεία της πεδιάδας των Αθηνών». 

Βρίσκεται στο Περιστέρι στην οδό Λυσία και κοντά στην δεξιά όχθη του Κηφισού στο κτήμα του Π. Τζιώτη. Θεωρείται η πιο παλιά εκκλησία του Περιστερίου αφού χτίστηκε τον 16ο αιώνα.
Ως προς την αρχιτεκτονική του το εκκλησάκι είναι βασιλική, δίκλιτη, με ξύλινη στέγη. Έχει διαστάσεις 7,00 Χ 11,75 και έχει στο νότιο κλίτος ημιεξαγωνική αψίδα ιερού. Ο ναός κτίστηκε πιθανότατα πάνω σε αρχαιότερο βυζαντινό από τον οποίο προέρχεται το ακέραιο τέμπλο του ναού, μήκους 3,30 με ένα επιστύλιο με γλυπτή διακόσμηση στο νότιο κλίτος καθώς και θωράκιο εντοιχισμένο στα σκαλοπάτια της εισόδου. Στην κόγχη του ιερού διατηρήθηκε άθικτη η εικόνα της Πλατυτέρας, ενώ στο νότιο τοίχο σώζονται επισκευασμένες εικόνες αγίων όπου διακρίνονται χαράγματα των ετών 1726 και 1728.
Η επιγραφή γράφει «1726 απριλίου 23 Σωφρόνιος μοναχός. 1728 Εν μηνι απρυληου 23 .Ηρθαμαι εδω χαριν του αγηου γεωργηου Σπυρίδων λουκάς κλπ. Χρονολογία του 16ου αιώνος».

Σήμερα η εκκλησία είναι μισογκρεμισμένη σε κακή κατάσταση, με υποστύλωση από σιδερένια υποβοηθητικά στηρίγματα εσωτερικά και εξωτερικά και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.
Ο Άγιος Γεώργιος , είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα από τα ελάχιστα ιστορικά μνημεία που συνδέουν το παρελθόν αυτού του τόπου με το σήμερα. Ως τέτοιο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του και να καταρρεύσει.
Ελπίζω με την αναφορά μου να προκαλέσω το ενδιαφέρον των υπευθύνων με σκοπό τη διάσωση του ιστορικού Αγίου Γεωργίου Περιστερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου